Na-Blogu.pl > Biznes > Pakowanie próżniowe, czyli prosty i szybki sposób na przedłużenie świeżości produktów

Pakowanie próżniowe, czyli prosty i szybki sposób na przedłużenie świeżości produktów

Pakowanie prozniowe, czyli prosty i szybki sposob na przedluzenie swiezosci produktow

Większość punktów gastronomicznych boryka się z problemem strat, które powstają w wyniku nieprawidłowego przechowywania produktów lub ze względu na zbyt duże nadwyżki żywności. Również zwykli konsumenci poszukują sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na to, aby żywność nie psuła się tak szybko, jest zastosowanie pakowania próżniowego.

Pakowarka próżniowa – jak działa?

Za pomocą pakowarki próżniowej można prawidłowo zapakować zarówno różnego rodzaju mięsa, wędliny czy nabiał, jak i dania gotowe, również te o płynnej konsystencji. Zadaniem pakowarki jest szczelne zabezpieczenie produktów w specjalnych opakowaniach foliowych lub w pojemnikach z tworzywa sztucznego bądź stali nierdzewnej. Ze względu na fakt, iż z opakowania usuwane jest powietrze, żywność zyskuje dłuższy termin przydatności, nie traci swoich właściwości odżywczych oraz zachowuje pierwotny smak i zapach.

Wśród pakowarek wyróżniamy:

  • Pakowarki próżniowe komorowe – czyli wydajne urządzenia do bezpiecznego pakowania produktów w gastronomii. Dzięki zastosowaniu pakowarki wspomniany proces przebiega bardzo sprawnie. W komorze urządzenia umieszcza się produkt oraz worek lub pojemnik, w który ma on zostać zapakowany. Następnie należy ustawić czas odsysania powietrza, a także poziom ciśnienia, które powinno być zdecydowanie niższe w przypadku delikatnych i kruchych towarów. Konkretny model pakowarki próżniowej należy dopasować do potrzeb przedsiębiorstwa czy punktu gastronomicznego. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jej rozmiar, moc oraz typ produktów, które jest w stanie zabezpieczyć.
  • Pakowarki listwowe – czyli urządzenia bardziej poręczne i o mniejszych gabarytach, które rzadko są wykorzystywane na większą skalę. Ich działanie opiera się na zgrzewaniu opakowań z produktami, które umieszczane są poza urządzeniem.

Pakowanie w atmosferze ochronnej

W dużych zakładach produkcyjnych stosuje się pakowanie żywności w tzw. atmosferze ochronnej. Oznacza to, że z opakowania usuwane jest powietrze, a w jego miejsce wtłaczany jest inny gaz lub jego mieszanka, dzięki której zostaje zahamowany proces utleniania oraz rozwoju drobnoustrojów. Substancja ta dobierana jest w zależności od produktu, a konkretnie od tego, jakie procesy zachodzą w jego strukturze wraz z upływem czasu. Przykładowo do warzyw i owoców, wtłacza się mieszaninę azotu i dwutlenku węgla, wzbogaconą o śladowe ilości tlenu.

Najbardziej efektywnym sposobem zabezpieczania żywności jest pakowanie próżniowe lub też pakowanie w atmosferze ochronnej. Pakowarki listowe będą idealne dla potrzeb małego gospodarstwa domowego. Natomiast w sklepach, lokalach gastronomicznych lub też mniejszych zakładach produkcyjnych najlepiej sprawdzą się pakowarki próżniowe komorowe. Z kolei przy masowej produkcji, stosuje się pakowanie w atmosferze ochronnej, które wymaga opracowania specjalnej technologii wytwarzania. Niezależnie od metody, pakowanie próżniowe sprawia, że żywność dłużej zachowuje swoją świeżość, smak i jakość. Tym samym mniejsza ilość gotowych dań czy półproduktów trafia do kosza.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Podobne Artykuły

Napisz komentarz

Comment