Na-Blogu.pl > Life Style > Najpopularniejsze techniki parzenia kawy

Najpopularniejsze techniki parzenia kawy

kurs barista

Bez dwóch zdań kawa należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Kochają ją w każdym zakątku globu, jednak sam wywar parzony może być na różne sposoby. Wpływa to nie tylko na smak kawy, ale także na jej wygląd i aromat. Przygotowaliśmy dla Ciebie najpopularniejsze techniki parzenia kawy, które przedstawiane są na kursach baristycznych. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników, którzy dowodzą wyższość jednej nad drugą. W dużej mierze zależy to od indywidualnych przyzwyczajeń smakoszy kawy.

Parzenie kawy w kawiarce

Jedną z popularnych technik jest parzenie kawy w kawiarce. To trzykomorowy proces parzenia, w którym woda znajduje się w najniższej komorze i zaczyna wrzeć. W ten sposób powstaje para wodna i ciśnienie, które wypychają gorącą wodę przez zmieloną kawę. Tak trafia ona do górnej komory, a smakosze mogą cieszyć się espresso, które postawi na nogi każdego.

Parzenie kawy w kubku

Wydaje się, że najczęściej wykorzystywana jest tradycyjna technika parzenia kawy w kubku. Polega na tym, że kawę sklepową wsypuje się do kubka, a następnie zalewa wrzącą wodą. Oczywiście smakosze od razu wyczują różnicę pomiędzy kawą przygotowaną w ten sposób, a kawą z ekspresu. Ze względu na niski koszt i ograniczoną dostępność ekspresów ciśnieniowych, sposób ten wciąż wydaje się najbardziej popularny w Polsce.

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym

Kolejnym popularnym sposobem parzenia kawy jest skorzystanie z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie działa na zasadzie wody pod ciśnieniem, która przepychana jest przez świeżo zmielone ziarna kawy i specjalny filtr. W ten sposób można stworzyć różne rodzaje kawy, od prostego espresso po bardziej zaawansowane i finezyjne kawy, które często są specjalnością baristów. Na rynku dostępne są m.in.: ekspresy kolbowe, ekspresy ciśnieniowe automatyczne i ekspresy kapsułkowe.

Parzenie kawy w prasce francuskiej

Ta technika uwielbiana jest przez domowych mistrzów kawy. French press to dość wolna metoda, a przyrządzenie kawy może zająć nawet 10 minut lub więcej. Tyle czasu potrzeba do tego, aby zagotować wodę, moczyć kawę, a następnie przesunąć tłok. Smak tej kawy jest zupełnie inny i trudno porównać go do znanego z klasycznych metod parzenia kawy. Do jej przyrządzenia niezbędne jest posiadanie praski francuskiej.

Parzenie kawy w dripperze

Ciekawym, choć raczej mniej popularnym sposobem jest parzenie kawy w dripperze. To urządzenie, które możne ze sobą zabrać nawet na krótką wycieczkę. Dripper Hario V60 jest mały i bardzo praktyczny. Urządzenie posiada otwór na dole, a parzenie kawy polega na włożeniu filtra papierowego i zmielonej kawy, a następnie zalanie zimną wodą. Gdy kawa się na moczy, można przelewać ją wrzącą wodą. Dzięki temu można dopasować smak i moc kawy do swoich indywidualnych potrzeb.

Poznaj techniki parzenia kawy na kursach baristycznych

Dla osób, które uwielbiają kawę i chcą zostać prawdziwymi mistrzami w jej przyrządzaniu dobrym wyborem będzie kurs baristyczny. W jego trakcie kursanci poznają najpopularniejsze techniki parzenia kawy, a także przygotują się do podjęcia ewentualnej pracy w zawodzie. Dlaczego warto ukończyć kurs? Barista to zawód, który jest niezwykle pożądany na rynku. Osoba po kursie może szukać zatrudnienia w restauracjach, hotelach, kawiarniach i innych obiektach usługowych, a także zdecydować się na prowadzenie własnego biznesu w tym obszarze.

Podobne Artykuły

Comment