Kamienny blat wygląda bardzo elegancko dlatego wiele osób, chce mieć go w swojej kuchni. Musisz jednak pamiętać, że blat marmurowy wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Poznaj najważniejsze zasady użytkowania blatów kamiennych, dzięki którym zachowają swój efektowny wygląd na długie lata.

Czym wyróżniają się kuchenne blaty z marmuru i granitu?

Blaty marmurowe to połączenie elegancji i funkcjonalności. Z marmuru powstają zarówno klasyczne blaty z dekoracyjnymi frezami, jak i te bardziej nowoczesne ze spieków kwarcowych czy konglomeratów. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczne, czy nowoczesne aranżacje, blat wykonany z marmuru robi ogromne wrażenie. Ponadto występuje w wielu wersjach kolorystycznych, co sprawia, że bez problemu dopasujesz blat do innych elementów kuchni. Największą popularnością cieszy się biały marmur, który doskonale komponuje się z innymi dodatkami.

Najważniejsze zasady użytkowania blatów marmurowych

Blaty kuchenne zrobione z granitu, czy marmuru wyglądają zachwycająco i z pewnością nadadzą Twojej kuchni niepowtarzalnego charakteru. Musisz jednak pamiętać, że aby cieszyć się ich nieskazitelnym wyglądem konieczne jest przestrzeganie pewnych zasad.

  • Zadbaj o regularną impregnację – jest to zabieg, który zmniejsza chłonność blatu, przez co płyny (np. czerwone wino, olej) nie będą wnikać w jego powierzchnię. Impregnacja, pozwoli Ci również na zaoszczędzenie czasu, ponieważ dzięki niej kamień jest łatwiejszy w czyszczeniu. Kiedy i jak często impregnować kamienne blaty? Najlepiej bezpośrednio po wykonaniu, a następnie mniej więcej raz na rok.
  • Jak najszybciej usuwaj mokre plamy – jeśli nie zrobisz tego szybko, a rozlane płyny (np. czerwone wino, kawa, herbata) pozostaną na blacie przez kilka lub kilkanaście godzin, mogą tworzyć nieestetyczne przebarwienia (szczególnie, jeśli nie zadbasz o impregnację).
  • Unikaj krojenia produktów bezpośrednio na blacie – trudno jest uszkodzić blaty granitowe, ponieważ są na tyle twarde, że ciężko zniszczyć je za pomocą noża. Problemem mogą być jednak zarysowania, które są trudne do usunięcia (szczególnie podatne na nie są blaty wykonane z marmuru).
  • Używaj odpowiednich środków do czyszczenia – w przypadku blatów marmurowych i granitowych niewskazane jest używanie środków czyszczących zawierających kwasy (np. octowy, solny, cytrynowy). Stosowanie tego typu produktów do czyszczenia kamiennych blatów może prowadzić do ich matowienia, a także zwiększać podatność na uszkodzenia. Unikaj również środków wybielających, które mają w składzie chlor.