Rośliny do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednich składników odżywczych, które pobierają poprzez system korzenny. W warunkach naturalnych po opadnięciu liści i ich obumarciu składniki wracają z powrotem do ziemi, gdyż zostają rozłożone. Jednak w sadach, ogrodach i na plantacjach tak się nie dzieje – plony są zbierane, a pozostałości usuwane. Skutkuje to tym, że w glebie nie ma dostatecznej ilości minerałów i innych niezbędnych substancji i konieczne jest ich uzupełnienie za pomocą nawożenia.
Rośliny potrzebują przede wszystkim azotu, fosforu i potasu, ale konieczne też są różne mikroelementy, na przykład magnez, wapń, miedź czy żelazo. Dlatego przed rozpoczęciem nawożenia dobrze jest się dowiedzieć jaki skład ma gleba i dopiero wtedy dobrać odpowiedni nawóz. Do wyboru są ich dwa rodzaje, to znaczy naturalne i sztuczne; oba posiadają swoje zalety i wady i trudno jednoznacznie stwierdzić, które będą lepsze. W niektórych zastosowaniach lepiej się będą sprawdzały nawozy naturalne, w innych sztuczne, a mogą się też zdarzyć sytuacje, gdy najlepszą opcją będzie użycie obydwu.
Nawozy sztuczne
Nawozy sztuczne, wytwarzane w fabrykach chemicznych, zawierają mocno skoncentrowane, łatwo rozpuszczalne związki mineralne. Dzieli się je na dwie podstawowe grupy, to znaczy jedno i wieloskładnikowe. Do grupy pierwszej zaliczane są najczęściej stosowane nawozy azotowe i fosforowe, a także magnezowe i potasowe. Nawozy wieloskładnikowe zawierają w sobie odpowiedni zestaw pierwiastków mineralnych albo dobrany uniwersalnie, albo pod kątem określonych roślin. Ich stosowanie jest znacznie łatwiejsze niż nawozów jednoskładnikowych, które wymagają specjalistycznej wiedzy. Bardzo łatwo bowiem w ich przypadku przedawkować, co nie tylko może mieć negatywny wpływ na rozwój roślin, ale też wpłynąć na jakość plonów.
Nawozy syntetyczne sprzedawane są w formie płynnej, a także jako granulaty i proszki, najczęściej są one bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie. Stosowane rozsądnie są przydatne przy uprawach, gdyż wzmacniają rośliny i pozytywnie wpływają na ich wzrost. Natomiast ich niewłaściwe użycie może przyczynić się do degradacji gleb oraz zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej.
Nawozy naturalne
O ile nawozy syntetyczne są rezultatem działania przemysłu chemicznego, to nawozy naturalne ludzie wykorzystują od setek lat. Pojęcie naturalne oznacza po prostu, że są wytwarzane z roślinnych lub zwierzęcych odpadków, przy minimalnym stopniu przetworzenia. Najczęściej stosowany jest kompost oraz obornik. Kompost robi się z roślinnych szczątków, które pod wpływem procesów biologicznych zamieniają się w żyzny nawóz, z kolei obornik to zwierzęce odchody wymieszane ze słomą. Do nawozów naturalnych zalicza się także sproszkowane minerały oraz mączkę z bawełny i kości. W porównaniu z nawozami sztucznymi mają one znacznie bogatszy zestaw składników, jednak wymagają dłuższego czasu do osiągnięcia odpowiednich rezultatów przy nawożeniu. Są też źródłem próchnicy, poprawiają strukturę gleby i wzbogacają jej mikroflorę. Dzięki temu, że stosunkowo długo się rozkładają w glebie, to przy rozsądnym stosowaniu nie ma ryzyka przenawożenia.
Inspirowane: Growbox.pl – vaporizery