Istnieje wiele różnych czynników wpływających na wyniki produkcyjne osiągane przez hodowców drobiu. W tym przypadku duże znaczenie ma zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowych. Optymalną produktywności kur można osiągnąć m.in. poprzez wprowadzenie do kurnika naturalnych substancji roślinnych.
Czynniki wpływające na nieśność kur
Celem każdego hodowcy drobiu jest uzyskiwanie maksymalnego dochodu końcowego. Na optymalizację efektywności oraz rentowności hodowli wpływa przede wszystkim nieśność kur, która jest ich cechą cykliczną. Ciągła i wyrównana produkcja jaj zależna jest od całego systemu utrzymania zwierząt, a przede wszystkim od parametrów takich jak:
- wiek i masa ciała kur – nioski lekkie lub ciężkie mogą wymagać nieco odmiennych warunków chowu,
- warunki panujące w kurniku – konieczna jest odpowiednia temperatura i wilgotność, właściwe oświetlenie oraz sprawna wentylacja,
- dostęp do wody – niezbędna jest instalacjach poideł z chłodną i czystą wodą,
- właściwe żywienie zwierząt – wartościowe pasze dla drobiu z odpowiednio zbilansowaną ilością substancji odżywczych są podstawą zrównoważonej hodowli.
Dzięki utrzymaniu wspomnianych standardów na odpowiednim poziomie hodowca zyskuje realny wpływ na wydajność produkcyjną ptactwa. Jednak dla ilości pozyskanych jaj kluczowe znaczenie ma przede wszystkim żywienie zwierząt.
Dieta a nieśność kur
Prawidłowe żywienie kur niosek jest niezwykle istotne, gdyż pozwala na utrzymanie drobiu w doskonałej kondycji fizycznej przy zachowaniu nieśności na wysokim poziomie. W ten sposób możliwe jest pozyskiwanie jaj dobrej jakości o pożądanych walorach konsumpcyjnych. Warto podkreślić, że współcześni klienci baczniej zwracają uwagę na jakość oraz pochodzenie żywności. Poszukują produktów w pełni ekologicznych, a przynajmniej wytwarzanych w możliwie najbardziej naturalny sposób oraz wolnych od środków chemicznych czy antybiotyków.
Pasze dla drobiu powinny charakteryzować się odpowiednią do pory roku i cyklu życia zwierzęcia kalorycznością oraz zawierać właściwe substancje odżywcze, czyli białka, witaminy i minerały. Żywienie uwzględniające potrzeby bytowe oraz produkcyjne zapewne korzystnie wpłynie na rentowność produkcji drobiarskiej. Dobór pasz powinien ponadto uwzględniać konieczność wyeliminowania lub znacznego ograniczenia antybiotyków w całym procesie produkcji. Chów bez antybiotyku umożliwiają przykładowo fitogeniczne dodatki paszowe.
Fitogeniki – charakterystyka
Fitogeniki są standaryzowanymi mieszankami surowców zielarskich, przypraw czy innych roślin o potwierdzonej skuteczności. Stosowane są jako naturalny dodatek pokarmowy, przyczyniający się do poprawy odporności organizmów żywych. Fitogeniki wykazują niezwykle szerokie działanie w żywieniu zwierząt (skuteczniejsze niż substancje syntetyczne). Pobudzają przewód pokarmowy oraz poprawiają przyswajalność paszy, zwiększając tym samym wchłanialność składników pokarmowych.
Zioła doskonale regulują procesy trawienne, wspomagają wydzielanie enzymów czy żółci oraz usuwają toksyny z organizmu. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięczają synergicznemu działaniu zawartych w nich różnych olejków eterycznych, barwników (np. karotenoidy i antocyjany), alkaloidów, glikozydów, fenolokwasów, fitosteroli czy flawonoidów. Właściwości roślin wykorzystuje się wzbogacając m.in. pasze dla drobiu. Szeroka gama różnorodnych, bardzo pożądanych aktywności biologicznych przy jednoczesnym bezpieczeństwie stosowania czyni fitogeniczne dodatki paszowe produktami bardzo cenionymi w hodowli zwierząt. Warto nadmienić, że fitobiotyki, w przeciwieństwie do leków, można stosować przez cały okres produkcyjny. Podawane zdrowym osobnikom zwiększają ich wydajność oraz produktywność. Przykładowo preparat Salmol aktywując działanie mechanizmów odpornościowych układu oddechowego i pokarmowego, chroni układ immunologiczny, zwiększając ogólną witalność zwierzęcia. Kolejnym przykładem naturalnej optymalizacji pasz jest adiHepaTONIC PF na bazie fitoskładników, biokatalizatorów, choliny i kwasu propionowego. Wspiera on wątrobę, utrzymując prawidłowe funkcje metaboliczne drobiu.
Dodatki fitogeniczne znakomicie optymalizują właściwości pasz, zwiększając tym samym produktywność hodowli. Z powodzeniem zastępują antybiotykowe stymulatory wzrostu, sprawiając, że wydajny, a zarazem bezpieczny chów bez antybiotyku staje się możliwy. Warto podkreślić, że właściwie dawkowane fitogeniki, wpływają pozytywnie nie tylko na nieśność kur, ale również na walory odżywcze i smakowe jaj.