Stale poszerzająca się świadomość i chęć dbania o ekologię, wpisuje się coraz bardziej w trendy naszego życia. Dokonując wszelakich wyborów, większość z nas zastanawia się wpierw nad ekologicznością danego rozwiązania. Dlatego też i w branży gastronomicznej ludzie coraz częściej sięgają po rozwiązania mające służyć ochronie środowiska. Coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na ekologiczne opakowania swoich produktów czy też wytworów. Dlaczego warto w nie zainwestować?

Jednorazowe pojemniki a ekologia

Pojemniki jednorazowe na żywność – dlaczego warto wybrać te z PP? Wygodne zarówno w użytkowaniu, jak i transporcie są z całą pewnością opakowania jednorazowe. Są one idealne zarówno do posiłków serwowanych podczas imprez plenerowych, jak i w celu transportowania gotowych dań z lokali gastronomicznych do klienta, ale i nie tylko. Oferta różnorodnych opakowań gastronomicznych jest bardzo szeroka, jednak ludzie coraz częściej decydują się na pojemniki wykonywane z biodegradowalnych, kompostowalnych materiałów, lub takich, które można ponownie przetworzyć. Są to rozwiązania w pełni ekologiczne, ograniczają zużycie tworzyw sztucznych do  absolutnego minimum i są świetną alternatywą dla pojemników ze zwykłego plastiku. Opakowanie w pełni recyklingowe wytworzone jest właśnie z polipropylenu, który po odpowiednim przetworzeniu można ponownie wykorzystać.

Bezpieczeństwo korzystania z pojemników PP

Opakowania z polipropylenu posiadają odpowiednie certyfikaty poświadczające bezpieczeństwo. Co to oznacza? Nie każde tworzywo sztuczne, nadaje się do wykorzystania w branży gastronomicznej. Część z nich nie nadaje się do kontaktu z żywnością, ponieważ po podgrzaniu mogą uwalniać substancje chemiczne, które przedostają się do żywności. Cena opakować z PP jest porównywalna do cen opakowań plastikowych, dlatego coraz częściej producenci sięgają właśnie po nie.

Korzystne właściwości opakowań PP

Opakowania polipropylenowe posiadają bardzo korzystne właściwości, ponieważ przepuszczają one tylko w niewielkim  stopniu parę wodną, a co za tym idzie, dłużej utrzymują temperaturę potraw. Opakowania wykonane z tego polimeru można podgrzewać w mikrofali. Między innymi dlatego coraz więcej firm cateringowych sięga po takie rozwiązanie. Dodatkowym atutem jest także estetyka ich wykonania.

Plastik to najbardziej powszechny materiał, ważne jest jednak, żeby przy wyborze opakowań produkowanych z plastiku wybierać, te, które wykonane są z PP. Wybierając taki produkt mamy gwarancję jakości opakowania na żywność oraz poczucie bezpieczeństwa, gdyż żadne substancje zawarte w tym materiale nie przenikną do naszego jedzenia podczas jego podgrzania.  Dodatkowo opakowania wykonane z tego materiału mogą być poddawane recyklingowi, dzięki swoim termoplastycznym właściwościom.