Dla osób niewtajemniczonych praca kelnera może wydawać się dosyć prosta. W małych, lokalnych punktach gastronomicznych, to stwierdzenie może rzeczywiście mieć wiele wspólnego z prawdą. Sprawa komplikuje się wraz ze wzrostem prestiżu danego lokalu. Wielu gości zwraca wtedy uwagę na to, jak kelner obsługuje stolik, rozmawia z gośćmi i serwuje potrawy. Profesjonalista musi być zatem dobrze przygotowany do swojej pracy, żeby obsługa była na najwyższym poziomie. Co musi wiedzieć kelner? Jakie są najczęściej stosowane style serwowania potraw?

Obowiązki kelnera

Profesjonalny kelner jest niewidoczny, ale skutecznie obsługuje gości. Do jego zadań nie należy tylko przyjmowanie i serwowanie potraw, powinien być także odpowiedzialny za porządek na sali restauracyjnej, rozsadzanie gości, przyjmowanie rezerwacji telefonicznych. Kelner powinien także znać wszystkie dania dostępne w karcie, znać sposób ich przygotowania i móc wskazać czas oczekiwania na potrawę wybraną przez gości lokali. Ogromne znaczenie ma również prezencja kelnera ­– jego strój, wygląd dłoni czy paznokci.

Metody serwowania potraw

W restauracjach i lokalach gastronomicznych można spotkać się z różnymi sposobami podawania potraw. Niektóre restauracje serwują zupę na talerzu, inne w misce lub bulionówce. Surówka może być podana w osobnym naczyniu albo bezpośrednio na talerzu z głównym daniem. Czasem wybór naczynia i sposób podania potrawy uzależniony jest niej samej, czasem zależy od ustaleń w lokalu. Wiele punktów gastronomicznych korzysta z dobrze znanych styli serwisu kelnerskiego. Jakie metody warto znać?

Serwis angielski

Wymaga od kelnera dużych umiejętności orz doświadczenia. Ta metoda polega na serwowaniu głównego dania przy użyciu stolika pomocniczego, który prowadzi kelner (stolik posiada kółka) do stołu z gośćmi. Po przygotowaniu potrawy przez kucharza w kuchni, danie prezentowane jest klientom, a kelner przystępuje do dekorowania i porcjowania potrawy. Jeśli jest to mięso lub ryba, kelner nakłada kawałki na talerz. Taka metoda jest bardzo widowiskowa, nadaje się na szczególne okazje. Jest jednocześnie bardzo droga, a czas oczekiwania na tego typu obsługę jest oczywiście znacznie dłuższy niż podczas innych metod serwowania zamówienia.

Serwis niemiecki

Inaczej określa się go jako „talerzowy”. Polega na tym, że każde danie jest serwowane na osobnym talerzu, a kelner podaje gotowe już danie klientom. Potrawa powinna być estetycznie nałożona na talerz, wszystkie dodatki powinny ze sobą współgrać. Jest to najszybsza i najczęściej stosowana metoda serwowania potraw w restauracji.

Serwis francuski

Metoda, którą w Polsce najczęściej można spotkać na weselach. Dania są przygotowywane i porcjowane w kuchni, jednak przynoszone na półmiskach przez kelnera. Ten nakłada gościom potrawę zależnie od ich preferencji. Dopuszcza się również, że to gość sam nakłada sobie porcję z trzymanego przez kelnera półmiska.

Serwis rosyjski

Polega na wystawieniu wszystkich zamówionych dań na wspólny stół. Kelnerzy przygotowują biesiadę na około godzinę przed przyjściem gości, stawiając zimne przekąski, ryby, dania z jaj czy jarzyn. Na stole obecne są także napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Gorące dania są co jakiś czas wymieniane na nowe gorące. Goście obsługują się sami, a rolą kelnera jest dbanie o porządek na sole, przynoszenie czystej zastawy czy sztućców.

Jak widać, metody obsługi kelnerskiej są różne i zależą przede wszystkim od okazji oraz tego, jakie dania są serwowane w danym lokalu.

Inspirowane: msbis.com – kurs barmański