Właściwe i oparte na wiedzy żywienie kur powinno być dla hodowców kwestią o pierwszorzędnym znaczeniu. Dzięki niemu kury dostają odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych, koniecznych dla prawidłowego rozwoju, niezakłóconego lęgu, a finalnie do uzyskania dobrych wyników – niezależnie od tego, czy gospodarstwo nastawione jest na produkcję brojlerów, czy pozyskanie jaj od kur niosek. Ogromne znaczenie w żywieniu kur ma śruta.

Podstawowe zasady żywienia kur

Zasady dotyczące optymalnego żywienia kur wynikają wprost z charakterystyki i budowy ich układu pokarmowego. Jest on dość krótki i słabo przystosowany z natury do spożywania wyłącznie pokarmu będącego produktem przetwarzania nasion. Dlatego też w pierwszej kolejności należy wybierać paszę bogatą w białko i inne składniki odżywcze, lecz z niewielką zawartością włókna. Taka pasza jest najlepiej trawiona przez kury i najkorzystniej wpływa na ich zdrowie. W przypadku stosowania pasz z większą zawartością błonnika powinno się pamiętać o wzbogacaniu ich w dodatkowe składniki pokarmowe. Pasze takie nie powinny być stosowane jako jedyne źródło pokarmu dla kur. W praktyce zarówno pierwszy, jak i drugi rodzaj paszy stosowanej w hodowli kur to pochodząca z przetwarzania różnego rodzaju ziaren śruta.

Zastosowanie poszczególnych rodzajów śruty w hodowli kur

W hodowli niosek najpowszechniej używana jest śruta pszenna i kukurydziana, które zdecydowanie najlepiej sprawdzają się jako podstawowy typ paszy. Duże znaczenie mają również śruty poekstrakcyjne – przede wszystkim śruta sojowa. Pasza dla drobiu tego typu stosowana jest przede wszystkim przez hodowców brojlerów. Jednak poekstrakcyjna śruta sojowa cechuje się wysoką zawartością włókna w składzie. Dlatego też – jak już wspomniano wcześniej – dla osiągnięcia optymalnych przyrostów wagowych kurczaków konieczne jest stosowanie pasz wzbogacanych w dodatkowe źródła białka (na przykład mączka kostna). Niezależnie od typu hodowli i rodzaju stosowanej śruty, pasza dla kur powinna być uzupełniana o składniki mineralne, w postaci na przykład fosforanu paszowego, kredy pastewnej czy soli kuchennej. Duże znaczenie mają również dodatki witaminowe, w których nie powinno zabraknąć witamin A i E, witamin z grupy B (szczególnie istotne dla rozmnażania kur), biotyny, kwasu nikotynowego i foliowego.

Śruta paszowa a inne rodzaje pasz dla kur

W hodowli kur wykorzystywane są zarówno pasze oparte na śrutach, jak i pasze, których zasadniczym składnikiem są produkty uboczne przemysłu młynarskiego i olejarskiego. W praktyce śruta sprawdza się zdecydowanie lepiej w przypadku hodowli wykorzystujących intensywne żywienie jednym tylko rodzajem karmy. Pozostałe rodzaje pasz mogą stanowić natomiast doskonałe uzupełnienie diety kur żywionych karmą mieszaną.

Śruta jest współcześnie podstawowym materiałem stosowanym w hodowli kur. W zależności od rodzaju i przy odpowiednim wzbogaceniu może być używana do karmienia kur niosek albo brojlerów oraz stanowić ważny element bardziej złożonych sposobów karmienia.

Źródło: Bas-pol.pl – producent paszy