Dieta wegańska eliminuje wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest bardziej restrykcyjna niż wegetariańska i nie przewiduje stosowania mleka, masła, jajek, ryb czy skorupiaków. Koncentruje się na produktach zbożowych, strączkowych, orzechach, nasionach, owocach i warzywach. Jak więc w tak restrykcyjnej diecie przemycić słodkie przyjemności? W końcu niezależnie od wyboru diety i metody odżywiania każdy z nas tęskni za słodyczami kojarzącymi się z dzieciństwem. Jednym z takich produktów jest oczywiście czekolada. Czy da się dotrzymać diety wegańskiej, nie rezygnując ze smaku i aromatu który lubimy? Okazuje się, że jest na to rozwiązanie. Właśnie w tym celu powstała wegańska czekolada.

Co to jest i czym odróżnia się zwykłej, tradycyjnej czekolady? Postaramy się to wyjaśnić poniżej.

Skład wegańskiej czekolady

Zwykła czekolada składa się standardowo z tłuszczu, miazgi kakaowej i mleka. Stosowany zazwyczaj tłuszcz to tłuszcz mleczny; często też w czekoladach używane są nadzienia śmietankowe. W czekoladzie wegańskiej nie znajdziemy takich składników. Tutaj wykorzystywane są jedynie składniki roślinne, które co do zasady są zdecydowanie zdrowsze od produktów pochodzenia zwierzęcego. W skład czekolady wegańskiej wchodzą też bakalie, owoce czy słodkie musy. Cukier zastępowany jest cukrem trzcinowym lub kokosowym albo ksylitolem czy stewią.

Zalety czekolady wegańskiej

Czekolada wegańska, tak jak większość produktów wegańskich, stawia zdecydowania na ekologię. Dlatego w takiej czekoladzie nie będziemy mieć do czynienia z żadnymi konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami. Wegańska czekolada jest zdrowsza, bo nie jest – produktem wysoko przetworzonym, więc wpływa dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyczynia się do tego także zamiana substancji słodzącej, z białego cukru na inne zdrowsze i bardziej ekologiczne. Dodatkowo użycie stewii powoduje, że czekolada jest mniej kaloryczna, a zastosowany ksylitol działa też antybakteryjnie. Czekolada wegańska dostarcza nam witamin (A, B1,B2, B3, E, PP) oraz magnezu. Wpływa uspokajająco, relaksująco, ale dzięki cukrom także dodaje energii.

Różnice smakowe – czekolada zwykła i wegańska

Nasuwa się więc pytanie – czy te wszystkie zmiany w recepturze nie wpłyną niekorzystnie na smak czekolady, który przecież jest tak istotny? Otóż nie. Wegańska czekolada smakuje wyśmienicie, a często zdrowsze i mniej kaloryczne dodatki pozwalają nam na zjedzenie nawet większej porcji słodkości. Czekolada wegańska występuje w wielu smakach i odmianach. Oferta produktów znajdujących się na rynku jest bardzo zróżnicowana; na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak i aromat. Pojawiają się bardzo wyszukane kompozycje smakowe łączące słodycz z nutami pikantnymi czy słonymi.

Wymienione powyżej korzyści i cechy sprawiają że czekolada wegańska to nie tylko produkt dla wegan czy osób przestrzegających innych diet. Każdy może zasmakować w tej przekąsce, dostarczając sobie taką samą przyjemność jak przy tradycyjnej czekoladzie, a jednocześnie dbając o swoje zdrowie i ekologię.

źródło: octochocolate.pl – prezenty z czekolady