Na-Blogu.pl > Zdrowie i uroda > Dieta a zdrowie zębów. Co jeść, by cieszyć się mocnymi zębami?

Dieta a zdrowie zębów. Co jeść, by cieszyć się mocnymi zębami?

Dieta a zdrowie zębów. Co jeść, by cieszyć się mocnymi zębami (1)

Okazuje się, że aby mieć zdrowe i mocne zęby należy działać kompleksowo. Jednocześnie z regularnymi  wizytami u stomatologa czy dbaniem o higienę jamy ustnej, należy zwracać uwagę, na to co się je. Odpowiednia dieta może skutecznie wzmocnić zęby u dzieci i młodzieży kiedy zęby są w okresie rozwojowym , a także może uchronić przed wieloma chorobami. Co więc trzeba jeść, aby zęby były mocne i zdrowe?

Zęby w okresie rozwojowym u dzieci i młodzieży potrzebują przede wszystkim wapnia, fosforu i witamin. Jednak dieta odpowiednia dla mocnych zębów powinna być również zróżnicowana i różnorodna. Tylko dobrze zbilansowane posiłki dla rosnących pacjentów przynoszą odpowiednie rezultaty.

Witamina D, wapń i fosfor

Zęby, podobnie zresztą jak kości, potrzebują witaminy D. To właśnie dzięki niej mogą przyswajać wapń i fosfor, a więc ich podstawowe budulce. Najwięcej witaminy D znaleźć można w jajkach, mleku, produktach mlecznych czy olejach roślinnych.

Wapń z kolei nie tylko wzmacnia zęby, ale i neutralizuje szkodliwe kwasy. Najgroźniejsze dla zębów są te pochodzące z owoców cytrusowych, które uszkadzają szkliwo. Warto zdawać sobie z tego sprawę, gdyż uszkodzone szkliwo prowadzić może do nadwrażliwości zębów. Gdzie znaleźć można cenny wapń? Podstawowym jego źródłem jest mleko i jego przetwory.

Fosfor natomiast znajduje się w rybach, mięsie, orzechach, jajach, produktach pełnoziarnistych, nasionach dyni i słonecznika oraz w roślinach strączkowych.

Witamina C i fluor

Witamina C wzmacnia odporność zębów oraz wykazuje właściwości antybakteryjne. To ona pomaga zwalczać bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Oprócz tego wzmacnia naczynia krwionośne, sprawiając, że dziąsła stają się mocne i zdrowe. Witaminę C znaleźć można w czarnych porzeczkach,  dzikiej róży, natce pietruszki, ziemniakach oraz czerwonej papryce.

Podobne właściwości ma też fluor. Dodatkowo zmniejsza on mineralizację szkliwa. Dzięki temu zęby są mocniejsze i bardziej odporne na szkodliwe działanie niektórych bakterii. Bogatymi źródłami fluoru są wieprzowina, żółty ser, czarna  herbata czy żytnie pieczywo.

Witamina A

Co ciekawe, na zęby wpływ ma także witamina A, o czym niewiele osób wie. Wzmacnia ona i odżywia tkanki przyzębia. Oprócz tego jest odpowiedzialna za produkcję odpowiedniej ilości śliny. To ona przyspiesza proces gojenia się ran. Znaleźć ją można przede wszystkim w marchewce, batatach, rybach, kapuście oraz zielonych warzywach liściastych.

Czego unikać, aby mieć zdrowe zęby?

Oczywiście, aby mieć zdrowe i mocne zęby, należy z codziennej diety zarówno dzieci , młodzieży i ludzi dorosłych wykluczyć kilka produktów. Uważać trzeba przede wszystkim na węglowodany, a więc cukry proste. Słodkie pokarmy to idealna pożywka dla bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Im więcej jest ich w jamie ustnej, tym gorzej.

Najgroźniejsze są te słodycze, które przyklejają się do zębów i pozostają na nich przez dłuższy czas. Jednak węglowodany można znaleźć także w słodkich napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych czy pieczywie. Nie wszyscy potrafią wyeliminować je z diety, ale warto przynajmniej w dużym stopniu ograniczyć ich spożycie.

Mało estetyczne przebarwienia

Aby zęby były mocne i białe, trzeba też wykluczyć z diety lub mocno ograniczyć spożywanie pokarmów, które są odpowiedzialne za tworzenie się na zębach przebarwień. Wprawdzie nie są one groźne, ale prezentują się mało estetycznie. W praktyce najgorsze są buraki oraz barszcz czerwony, czerwone wino i owoce jagodowe. W celu uniknięcia powstawania przebarwień, po ich zjedzeniu warto przepłukać usta wodą czy po prostu umyć zęby. Ponadto powstawaniu przebarwień sprzyjają używki  takie jak kawa, herbata czy papierosy.

Inspirowane: Triodent.com.pl – klinika stomatologiczna

Podobne Artykuły

Comment